Het zal ongeveer 2018 geweest zijn dat Peter de Vries mij vroeg eens met hem mee te denken in het concept van een bedrijfsplan dat tot doel had een dames wielerploeg op te richten, naar wat later bleek MtD te zijn. In het voorjaar van 2022 kwam hij weer op de lijn in een zoektocht naar een nieuwe voorzitter voor de in 2019 gestarte stichting MtD. Als liefhebber van de sport zowel bestuurlijk als praktiserend is de stap naar het voorzitterschap niet zo’n grote als je weet dat ik in mijn werkleven veel energie heb gestopt, maar ook heb terug gekregen, van het bijdragen aan het ontwikkelen van (jonge) mensen. Dit in combinatie met het feit dat ik bij zo’n beetje alles in het leven wel kansen tot verbetering zie, en die zeker zag bij Mtd heb ik na een incognito bezoek aan de ploegvoorstelling dat jaar in Ouderkerk a/d IJssel besloten ja te zeggen tegen deze rol.
Zoals Antoinette ook schrijft creëert het bestuur de organisatiestructuur en daarbij behorende ondersteuning die nodig zijn voor het doeltreffend en doelgericht kunnen besturen van MtD. Als bestuur is het daarbij belangrijk te werken aan goede interne relaties die zich kenmerken door wederkerige en open gesprekken over alles wat MtD beter, sterker en mooier kan maken, het voortdurend weken aan het hebben van een levend netwerk aan sponsoren, via periodieke contacten met het technische hart van MtD de signalen bespreken die MtD verder helpen, en last but not least het hebben van een groep dames die de ambitie en bijbehorende inzet hebben om een vervolgstap in de wielersport te zetten na het zijn van clubrenster. Ik zie het als mijn rol de coördinatie van dat beeld als mijn gebied te zien en kijk daarbij vooral ook naar behoud van de missie en visie van MtD en de rolvastheid van mensen die deel uitmaken van de MtD-familie.
Het vrouwenwielrennen is een sport die in een groeispurt zit op weg naar gelijke kansen en waardering als de mannen. Wij als MtD doen dat door het geven van vorm en inhoud aan de missie/visie (kort gezegd vrouwelijke zij-instromers tussen de 20 en 26 jaar uit andere sporten en een enkele herintreder). MtD creëert dus reële kansen hiervoor, zo is de afgelopen paar jaar gebleken.
Plezier, zingeving en resultaatgerichtheid die door echte samenwerking worden bereikt, gevolgd door een beetje trots als het allemaal een beetje lukt. Respect voor elkaar, en voor de ander in de gezamenlijke ambitie om wielerprof te worden, maar ook voor al die vrijwilligers binnen MtD die vaak geheel belangeloos het toch allemaal maar weer mogelijk maken.
Eerlijk gezegd zou ik dit ook voor een mannenteam kunnen doen, die vraag is echter niet aan mij gesteld, maar voor een (bonus-)vader van vijf dochters in de leeftijdscategorie ietsjes boven die van onze MtD-dames past het als een handschoen.
Het grootste vraagstuk in vrijwel elke vrijwilligersorganisatie is het kunnen beschikken over voldoende vrijwilligers en middelen. Dat is ook bij MtD het geval. MtD is een soort mini-bedrijfje waar veel ambities worden vertaald in veel activiteiten waar een grote inzet voor nodig is van een aanzienlijke groep mensen. Incidenteel lukt dat vaak goed, maar voor meer structurele rollen is dat een serieuze zoektocht. Bij MtD gaat dat de afgelopen paar jaar erg goed, maar dat is wel een zeer tijdrovende aangelegenheid. We hebben nou eenmaal ook een aantal mensen/functies die veel kennis en ervaring vragen en die zich daardoor lastig te vervangen zijn. Sponsoren zijn helaas ook niet voor de eeuwigheid. Daarop bewust zijn met elkaar, en ook hard aan werken is de enige kans op continuïteit van MtD.
Dat we, onder omstandigheden dat de afgelopen maanden in Nederland veel vrouwenteams zijn verdwenen of verkleind, als MtD: 1. stevig zijn geprofessionaliseerd 2. een grotere en meer structurele sponsorgroep aan MtD hebben kunnen verbinden (in 2025 bijna €. 3,000,00 per renster) 3. een groep van 18 rensters operationeel kunnen hebben 4. een grotere groep vrijwilligers hebben kunnen verleiden een bijdrage te leveren aan het versterken van MtD 5. er elk jaar MtD-ers doorstromen naar de profs 6. dat we de vereniging MtD hebben opgericht 7. dat we een prima werkend scoutingssysteem hebben opgezet voor MtD 8. dat we voor het 3e jaar op rij één van de beste (zo niet het beste) clubteam van NL zijn (en daarmee een mooie bijdrage leveren aan het vrouwenwielrennen)
Het vrouwenwielrennen ontwikkelt zich al heel snel. Gelijke waardering/behandeling en ook aandacht voor het vrouwenwielrennen groeit evenzeer snel. Beheersbaar streven naar verbetering blijft actueel. Maar daartoe is MtD dan ook opgericht! En tot slot, samenwerken doe je nou eenmaal niet alleen! Mocht je wat binnen MtD willen betekenen als sponsor, vrijwilliger of anderszins, de voorzitter is nooit ver weg!